header34

V2 ÉPÍTÉSZIRODA KFT.

építészeti tervezés - passzívház tervezés - energetikai tanúsítás - látványtervezés

Építési engedélyezési terv

Az engedélyezési terv bemutatja a tervezett épület végső megjelenését. Ebben a tervfázisban már véglegesen meghatározásra kerül az épület energiafogyasztása, takarékossága.

Az engedélyezési terv az illetékes építési hatóságnak készül azzal a céllal, hogy az alapján a hatóság eldöntse, hogy a tervezett épület megfelel az építési szabályoknak, vagy sem.

Amennyiben megfelel a terv, úgy az ügyintézési határidő lejártát követően megadja az építési engedélyt.

A jogerős építési engedély alapján az építtetőnek jogosultsága lesz az épület megvalósítására.

Amennyiben az építtető az engedély kikötéseinek és egyéb jogszabályokban meghatározott kitételeknek megfelelt úgy a kivitelezés megkezdhető.

Az építész feladata és a tervezés azonban itt nem ér véget, hiszen a legtöbb esetben az építési engedélyezési terv alapján az épületet kivitelezését nem lehet elvégezni.

Az engedélyezési terv meglehetősen kis léptékű, jellemzően csak az épület formáját hivatott bemutatni. Éppen ezért, valamint azért, mert a jogszabály is a legtöbb esetben előírja ezért mindenképpen fontos a pontos műszaki megoldások rögzítése az úgynevezett kiviteli tervben.

Az engedélyezési terv továbbdolgozásával a kiviteli tervezés alatt az építész mellett statikus, épületgépész, épületvillamossági és egyéb szakági tervező is bekapcsolódik a tervezésbe.